duminică, 17 februarie 2008

Greselile care se fac cand se cumpara un domeniu.

Pentru ca multi arunca banii aiurea pe domenii fara folos, chiar eu era sa fac acest lucru, m-am gandit sa scriu un fel de “tutorial” care sa va ajute sa ganditi bine inainte sa cumparati un domeniu.

1. Intrii intr-un chef de cumparaturi, parca ai fi o blonda in mall. Doar pentru ca un anumit nume de domeniu ti-a intrat in cap, asta nu inseamna ca trebuie sa-l cumperi instant. Doar ca te simti inteligent in acel moment, nu inseamna ca este si o idee buna sa iei acel domeniu. Doar nu vrei sa-ti dai seama mai tarziu ca ai sute de domenii nefolositoare in portofoliu.

2. Negrijenta asupra aspectului de branding si concentrarea doar pe SEO.
Foarte multa lume crede ca inregistrand domenii care sa contina cuvinte cheie foarte bune este cel mai important aspect pe care ar trebui sa-l aiba in cap. Cand incepi sa te gandesti toata ziua doar la SEO si la domenii care contin cuvinte cheie, adu-ti aminte ca site-urile sunt vizitate de oameni. Un domeniu de genul “cuvant_cheie1-cuvant_cheie2-cuvant_cheie3.com” poate face branduirea lui imposibila. Si tu vrei ca vizitatorii sa se intoarca, nu?

3. Alegerea celui mai ieftin registar de domenii.
Esti dispus sa risti sa pierzi un domeniu pentru care ai investit timp si efort sa gasesti un nume bun, doar pentru a economisi cativa lei? Intotdeauna asigura-te ca registerul pe care l-ai ales este un register serios. Nu vrei sa te confrunti cu situatii de genul, cand nu poti sa-ti reinoiesti domeniul sau sa pierzi controlul asupra domeniului tau doar pentru ca ai ales gresit registerul.

4. Sa te lasi dus de val si sa inregistrezi domeniul cu multe extensii.
Cat timp inregistrezi “.net”, “.info” si “.org” la fel ca si “.com” nu o sa ai probleme, dar daca incepi sa inregistrezi domeniul si pe alte extensii o sa ai probleme cu brand-uirea. Cele 4 extensii sunt suficiente de cele mai multe cazuri.

5. Inregistrarea unui domeniu care este prea lung sau prea greu de retinut.
Daca ai fi un vizitator ti-ai aduce aminte URL-ul unui site daca acesta este lung sau greu de retinut? Putin probabil, asa ca ar fi bine sa-ti cauti un alt domeniu.

6. Ai un domeniu care este scris corect, este bine sa inregisrezi si un domeniu asemanator dar scris gresit.
Daca vrei sa alegi un domeniu de genul “topdomains.com” pentru ai face branding, adu-ti aminte sa inregistrezi si “topdomainz.com” si sa faci redirect catre primul domeniu.

7. Pornesti un business off-line si nu inregistrezi domeniul de la inceput.
Totdeauna inregistreaza domeniul pentru afacerea ta chiar de la inceput, nu se stie niciodata cand o persoana care stie despre firma ta, cumpara domeniul si va incerca sa ti-l vanda mai scump.

Cam atat am avut de scris momentan. Tu sti alte greseli pe care le poti face?

Niciun comentariu: