joi, 7 februarie 2008

Am putea spune curând „Bye, bye Moto“

Vestea este una tristă, deoarece compania „Motorola“, inventatoarea primului telefon celular din lume, ar putea renunţa la fabricarea mobilelor.

Compania americană Motorola a anunţat joi că ia în considerare vânzarea diviziei producătoare de telefoane mobile, deoarece aceasta aduce pierderi prea mari, informează agenţia Reuters. O altă soluţie ar fi separarea acestei ramuri de restul afacerilor.

Divizia de telefoane generează circa 52% din totalul veniturilor. Ideea separării este susţinută de miliardarul Carl Icahn, cel de-al treilea acţionar ca mărime al companiei. Acesta deţine 3,3% din acţiunile grupului.

Compania, cel de-al treilea producă tor mondial de telefoane mobile după numărul de unităţi furnizate, a pierdut alarmant cota de piaţă în favoarea Nokia şi a Samsung, ocupantele primelor două locuri. Veniturile brute provenite din producerea de telefoane mobile au scăzut anul trecut cu 33 de procente, la 19 miliarde de dolari. Chiar şi aşa, divizia de telefoane mobile nu a realizat venituri nete. Ea a contabilizat anul trecut pierderi de 1,2 miliarde de dolari.

Concurenţa poate veni cu oferte


Corporaţia Samsung este un potenţial cumpărător al diviziei de telefoane mobile de la Motorola. De asemenea, interesate de preluare sunt şi companiile LG sau ZTE, spun analiştii. Nici din partea Sony Ericsson nu este exclusă o ofertă, deoarece oficialii companiei au anunţat că doresc să-şi sporească vânzările pe piaţa americană, unde Motorola este încă lider.

Motorola doreşte să se separe de afacerea cu telefoane mobile, deoarece aceasta trage în jos întregul grup. În acest moment, compania are o capitalizare bursieră de aproximativ 26 de miliarde de dolari. Motorola mai produce şi echipamente pentru telecomunicaţii, microprocesoare şi echipamente pentru reţele.

ISTORIC

Producătorii primului telefon mobil din lume

Motorola are o istorie de 80 de ani. Totul a început în 1928, atunci când a fost fondată Galvin Manufacturing Corporation, de către Paul Galvin. Acesta i-a schimbat numele în Motorola în 1947, atunci când compania a început să fabrice radiouri pentru maşini. Lui Galvin i s-a părut că noul nume suna mai dinamic. Motorola este compania care a inventat primul walkie-talkie (terminale ce puteau comunica între ele fără fir pe o anumită rază).

În 1983, compania a scos pe piaţă primul telefon mobil celular din lume - Motorola DynaTAC. Şeful de atunci al Motorola, Martin Cooper, a iniţiat pe 3 aprilie 1983 primul apel de pe un telefon celular. Tehnologia nu aparţinea în totalitate companiei. Primul patent de telefon fără fir i-a fost acordat în 1908 lui Nathan B. Stubblefield. Tehnologia, deşi arhaică, care stă la baza celularelor de azi, a fost inventată în 1947 de BellLabs, laboratoarele operatorului de telefonie american AT&T.

În urmă cu câţiva ani, Motorola a avut un succes uriaş odată cu lansarea seriei de telefoane mobile ultrasubţiri RAZR. Acestea s-au vândut în peste 50 de milioane de unităţi în întreaga lume. Îmbătată de succes, Motorola „a uitat“ însă să se concentreze şi pe alte modele, astfel că, la momentul în care acestea au devenit depăşite de concurenţă, compania americană nu a mai avut pe ce miza şi a intrat în criză. Anul acesta, noile modele de terminale destinate oamenilor de afaceri ar putea să se impună pe piaţă, după părerea analiştilor.

Niciun comentariu: